EPB / EPC

Wat is EPB

EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat. De Vlaamse overheid wil dat alle gebouwen energiezuinig en gezond worden. Zo moeten gebouwen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd, een melding wordt gedaan of wanneer er sprake is van een verwarmd of gekoeld volume voldoen aan bepaalde energienormen voor isolatie, energieverbruik, ventilatie en andere EPB-eisen. Die worden elke paar jaren strenger. Zo zouden alle nieuwe gebouwen tegen 2021 bijna-energieneutraal (BEN) moeten worden.

EPB-verslaggever

Om aan de opgelegde EPB-eisen te kunnen voldoen, is het verplicht op een EPB-verslaggever aan te stellen. De EPB verslaggever verleent EPB-advies om te voldoen aan de EPB-regelgeving, voert een EPB-berekening uit en op het einde van de bouwwerken levert hij een EPB-verslag op.

EPB, ook voor bedrijven?

De EPB-regelgeving is niet alleen bestemd voor woningen. Afhankelijk van onder meer de bestemming van het gebouw zijn ook industriegebouwen, kantoorgebouwen en andere gebouwen EPB-plichtig.

EPB-eisen voor verbouwingen

Gaat u meer dan 75% van de buitenschil isoleren en installeert u een nieuwe ketel? Dan voert u een energetische renovatie uit, wat betekent dat het E-peil geldt dat ook voor nieuwbouw van toepassing is. Daarnaast dient u ook te voldoen aan eisen voor hernieuwbare energie. Zo ontvangt u niet alleen een EPB-verslag, ook een EPC-attest. Voor niet-energetische verbouwingen is enkel een opgelegde U-waarde of minimale R-waarde van toepassing voor de nieuwe delen.

BEN wordt de standaard

De EPB-eisen voor gebouwen verstrengen. Vanaf 2021 is de BEN-norm van kracht, wat staat voor bijna energieneutraal bouwen. Nu al BEN-bouwen? Wij begeleiden u graag in uw bouwproces.

EPB-eisen voor nieuwbouwwoningen

Voor de EPB-berekening van nieuwbouw gelden verschillende EPB-eisen voor ventilatie, installaties, E-peil, S-peil, maximale oververhitting en hernieuwbare energie. Wij verrekenen bouwknopen mee in het EPB-verslag. Als een bouwknoop niet goed is uitgevoerd, is er sprake van een koudebrug en kan het S-peil sterk doen stijgen. Wij bieden advies op maat om koudebruggen te vermijden in uw nieuwbouwproject, wat een positieve impact heeft op het S-peil.

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Een energieprestatiecertificaat is verplicht wanneer u uw woning of kleine niet-residentiële eenheid (kNR tot 500m2) wil verkopen of verhuren. Dit EPC is 10 jaar geldig en informeert potentiële kopers of huurders over de energiezuinigheid van de woning.

De exacte energiescore wordt berekend op basis van een aantal isolatiewaarden die bepaald worden dankzij het verzamelen van gegevens over de opbouw van van de gebouwschil. Denk hierbij aan de gebruikte materialen, de isolatiewaarden van het dak, de muren, de ramen en deuren, het sanitair warm water en niet te vergeten de verwarmingsinstallatie en koeling. 

Benieuwd naar het energielabel van uw woning?​

Zelf het indicatieve energielabel van uw woning inschatten? Dat kan nu snel en eenvoudig dankzij de online ACEG Energy besparingstool. Besparen op uw energiefactuur? Premies aanvragen? Ontdek vandaag nog hoe u uw woning energetisch kan verbeteren tot energielabel A dankzij onze handige test.

Hoe kunnen we u van dienst zijn?

Vraag een offerte aan of neem contact met ons op voor meer informatie

Casquo1